Gräsandsbröst

Gräsandsbröst (50-58 grader) eller (annanfågel).

 

Smör

 

Socker

 

Salt

 

Svartpeppar

 

Xanté

 

Parera bort eventuella senor och ta bort silverhinnan.

 

Ta bort innerfilén och spara till annat tillfälle.

 

Värm en stekpanna och lägg i smör och vänta tilla det blir bryna.

sockersalta lätt i pannan och stek andbrösten på båda sidorna hastigt och häll i Xanté och flambera.

Lägg andbrösten på en bleck och baka till önskad temperatur (samma temperatur på ungen som köttet) och låt gå ca 1,5-2 timmar.

Spara skyn (jus) som är kvar i stekpannan och smaksätt till önskad smak och använd sedan det för att nappera köttet

 

Severas med risotto.

 

Risottogrund

 

2 st schalottenlök

 

1/2 vitlök supersolo

 

2 msk olivolja

 

1 dl avorioris

 

Buljong(t.ex. kyckling/svamp)

 

vitt vin

 

Smak (t.ex. stekblandsvamp)

 

Riven parmesan

 

Hackade örter

 

salt, peppar, syra

 

Fräs lök och vitlök i oljan utan att den får färg.

Häll i riset och slå på lite vin och kycklingbuljong.

Låt riset koka utan lock under omrörning och späd på med mer vätska hela tiden tills riset blir al dente.

Häll upp i någon valfri plattform och låt svalna.

 

Gör färdigt risotton genom att koka upp mer buljong, tillsätt riset och låt koka upp medan man rör.

Tillsätt smaken och parmesanen och rör till krämig konsistens, smaka av ned salt peppar och ev någon syra.

avsluta med hackade örter.

 

Innan servering:

 

skär till paksoin

 

Rimma och stek hasselnötterna

 

Makera vattenkrasse

 

Skär brödet

 

jus (stekskyn)

 

exempel:

 

1 st schalottenlök

 

Börja med 2 dl olja

 

vitt vin 0,75 cl

 

Viner som passar till:

 

Guimaro Mencia - Ribeira Sacra, Spanien

(artikelnr: 71399)

 

pris ca: 139 kr

 

Beställningssortimentet

 

Ata Rangi Crimson Pinot Noir – Wellington, Nya Zeeland

(artikelnr: 95085)

 

pris ca: 161 kr

 

Beställningssortimentet

 

Bouchard Finlayson Galpin Peak Pinot Noir - Walker Bay, Sydafrika

(artikelnr: 99123)

 

pris ca: 241 kr

 

Beställningssortimentet

 

Calera Pinot Noir – Central Coast, Kalifornien, U.S.A

(artikelnr: 87282)

 

pris ca: 225 kr

 

Beställningssortimentet