Grytor

 

 

 

 

 

Grytor

Hjortgryta 4-6 pers:

 

ca 500 gram hjortytterlår el.grytbitar av hjort

 

ca 4 dl vatten

 

1 dl portvin

 

1 dl grädde

 

2 msk soja

 

1 msk tomatpuré

 

1 msk vinbärsgelé

 

2 msk ajvar

 

2 pressade vitlöksklyftor

 

3 morötteer i stora bitar

 

1 gul lök i bitat (klyftor)

 

100 gram champinjoner el. annan svamp

 

2 msk fond (gärna viltfond)

 

1 lagerblad

 

salt och peppar

 

Gör så här:

 

1.Skär köttet i lämpliga bitar och stek dom på hög värme runt om.Lägg i grytan.

 

2.Häll i övriga ingredienser utom grädden och gelén ovh låt puttra minst 1 timme.

 

3.Häll i grädden och gelén och låt det hela koka upp igen.

 

4.Smaka av med salt och peppar och red av med lite såsredning om du vill ha den tjockare.

 

5.Servera med kokt potatis ovh grönsallad.

 

Vildsvinsgryta:

 

700 g vildsvinskarré eller grytbitar av vildsvin

 

1-2 st gul lök

 

2 st morötter

 

1 vitlöksklyfta

 

1 tsk timjan

 

1 msk tomatpuré

 

1 tsk persilja

 

1 msk kalvfond el. Viltfond

 

2 dl rödvin

 

3 dl vatten

 

torkade trattkantareller

 

1 dl grädde

 

smör

 

Salt och peppar

 

maizena

 

soja

 

Gör så här:

 

1.Lägg de torkade trattkantarellerna i kallt vatten.

 

2.skär vildsvinsköttet i mindre bitar.

 

3.skala och hacka den gula löken.

 

4.skala och skär motötterna i bitar.

 

5.Finhacka vitlöksklyftan.

 

6.Häll i timjan,tomatpuré, vin, vatten och fond.

 

Låt grytan sedan sjuda under lock i 45 min.

Sila bort vattnet från trattkatarellerna och lägg i grytan.

Häll i grädden och red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud grytan ytterligare 5 minuter.

Färga med soja och smaka av med salt och peppar

Strö över persilja före servering.