Hjortkött har det överlägset högsta proteininnehållet och det lägsta energiinnehållet, vilket är av stor betydelse för kostmedvetna konsumenter.

Hjortkött är särskilt rikt på omega 3-fettsyror. Annat kött innehåller 3-4 ggr fler mättade fettsyror än hjortkött. Mat som är rikt på mättade fettsyror anses ligga bakom en lång rad av våra vanligaste välfärdssjukdomar.


Jämförelse med annat kött per 100 gr (tillagad)


Hjort STEK

Lamm STEK

Fett g

2,5

13,0

Protein %

35,6

29,7

Energi kcal

165

236

Järn

5,1

2,2
















Kyckling BRÖST

Gris STEK

Nöt FRANSYSKA

7,5

15,4

11,4

27,3

30,1

29,9

177

259

198

0,7

1,1

2,6

















                     Källa: Hjortar som betesdjur av Erik Johansson