Vitt bröd (grundrecept) / Scones!

Vitt bröd (grundrecept)

50 g jäst


1/2 liter vatten


1 msk salt


2 msk honung


2 msk olja


Ca 1 l vetemjöl


Rör ut jästen i ljummet vatten.

Blanda i honungen, oljan och hälften av mjölet.

Blanda en stund och häll sedan i saltet.

Häll i mera mjöl till en kladdfri deg och arbeta den ca 10 minuter på för hand eller på låg hastighet i en bakmaskin.

Låt jäsa till dubbel storlek.

Portionera ut till lagom bitar och knåda till valfri form.

Jäs ytterligare ca 20-30 minuter.

Baka bröden i ugnen på 180 grader i ca 30 minuter.

Innertemperaturen skall vara 93-96 gader.


om ni skall använda i bröd bakform så skall degen väga 800 g!


smöra formen med smör eller annat fett.


Resten kan ni forma eget bröd som ni vill och smaksätt själva!


T.ex. morot,tomat,origano.

Recept från Eriksberg vilt och Natur!

Scones!

Ca 7 ½ dl vetemjöl


1 ¼ dl dinkelmjöl/rågsikt


1 ¼ dl rågkross


1 tsk salt


1 msk bakpulver


125 g smör


4 dl filmjölk


Blanda ihop alla torra ingredienser. Blanda i rumstempererat smör och häll därefter i filmjölk

och blanda till den går att knåda. Är den för kladdig i med mera mjöl.


Forma jämnstora bitar och platta ut.


Nagga ovansidan.


Grädda i varmluftsugn på 200 grader till innertemperatur 93-96 grader. Beroende av storleken på

sconesen så är tiden svår att avgöra. ”Normalstora” scones ta ca 10-15 minuter.


Smaksätt gärna med blåbär+citronskal, råriven morot+ingefära eller råriven äpple+valnötter

eller vad som önskas.


Vid frysning av ogräddade scones:


Ska sconesen frysas för att ätas vid annat tillfälle så dubbla bakpulvermängden.


Gör annars som ovan.


Plasta den ordentligt en och en.frys.


Vid gräddning av fryst scones:


Tina i kyl under natten i plasten. Ta bort plasten och lägg dem på smörad plåt. Nagga. Låt

stå i rumstemperatur i ca 45 minuter innan gräddning.


Recept från Eriksberg vilt och natur!