Scones

Ca 7 ½ dl vetemjöl

 

1 ¼ dl dinkelmjöl/rågsikt

 

1 ¼ dl rågkross

 

1 tsk salt

 

1 msk bakpulver

 

125 g smör

 

4 dl filmjölk

 

Blanda ihop alla torra ingredienser. Blanda i rumstempererat smör och häll därefter i filmjölk

och blanda till den går att knåda. Är den för kladdig i med mera mjöl.

 

Forma jämnstora bitar och platta ut.

 

Nagga ovansidan.

 

Grädda i varmluftsugn på 200 grader till innertemperatur 93-96 grader. Beroende av storleken på

sconesen så är tiden svår att avgöra. ”Normalstora” scones ta ca 10-15 minuter.

 

Smaksätt gärna med blåbär+citronskal, råriven morot+ingefära eller råriven äpple+valnötter

eller vad som önskas.

 

Vid frysning av ogräddade scones:

 

Ska sconesen frysas för att ätas vid annat tillfälle så dubbla bakpulvermängden.

 

Gör annars som ovan.

 

Plasta den ordentligt en och en.frys.

 

Vid gräddning av fryst scones:

 

Tina i kyl under natten i plasten. Ta bort plasten och lägg dem på smörad plåt. Nagga. Låt

stå i rumstemperatur i ca 45 minuter innan gräddning.

 

 

 

 

 

Scones