Soppor

 

 

 

 

 

Soppor

För klara soppor!

 

1 l reducerad buljong beroende på soppa

 

3 dl vitt vin

 

Ev. Vatten för att dryga ut

 

Smak

 

Ev. Salt, peppar, sötma , syra.

 

Koka buljongen/buljongerna med vinet ca 10 minuter. Smaka av. Sila genom en finmaskig sil

eller kaffefilter.

 

För avredda och purésoppor!

 

1 l reducerad ljus buljong beroende på soppa

 

3 dl vitt vin

 

5 dl grädde/mjölk

 

Ev. Vatten för att dryga ut

 

Smak

 

Salt, peppar, sötma, syra

 

Maizena för redning vid behov.

 

Blomkålspuré soppa!

 

6 dl Kyckling fond

3 dl vitt vin torrt fråga systembolaget vilket

3 dl grädde

1 dl blomkålspuré

 

salt, peppar, sötma,syra

maizena för redning vid behov

 

smaka av om ni vill ha mer krydda!

 

Annars koka till en soppa!

Bouillbaisse soppa!

 

Ca 100 g gul lök

Ca 20 g Vitlök

Ca 40 g fänkål

1 g saffran

1 krm timjan

1 tsk paprikapulver

2 st dillstjälkar

Ca 20 g tomatpuré

Ca 200 g krossad tomat

Ca 3 dl vitt vin (osäkra på vilket vin som skall användas fråga systembolaget)

Ca 5 dl fiskbuljong (fond)

Ca 5 dl Skaldjursbuljong fond

Ca 2 dl kycklingbuljong (fond)

Salt, peppar, sötma, syra

Rapsolja

 

Blandad fisk

 

Blandad skaldjur

 

Häll olja i en gryta. Lägg ner de hackade grönsakerna i den varma oljan och låt grönsakerna

fräsa tillsammans med kryddorna och tomatpurén. Tillsätt de krossade tomaterna, vinet och

buljongerna och låt koka ca 30 minuter. Lyft upp dillstjälkarna eller sila.

 

Lägg i valfri fisk och skaldjur, Smaka av.

Den skall vara grämig.

 

För den syrliga delen använder jag mig an citronsaft.

Och jag använder grädde i den också.

 

Gulasch soppa!

 

Ca 500g Valfritt kött(gärna fransyska, Högrev)

Rapsolja

Ca 200g gullök

Ca 40 g Vitlök

Ca 4 msk paprikapulver

Ca 1 tsk kummin

1-2 Röd chili

Ca 100 g tomatpuré

Ca 1 dl chilisås

5 dl rött vin

Vatten så det täcker

Röd paprik

Citronsaft

Strösocker

Ev Extra reducerad köttbuljong för kraftigare smak och dryga ut

Salt,peppar

Maizena

Ca 200 g Kokt kall Potatis i Tärningar

Rose peppar

 

Skär köttet i tärningar. Salta köttet ordentligt. Häll olja i en stekpanna och när pannan är

riktigt varmt så steker man köttet rejält så den får färg. Ställ åt sidan. Värm på grytan och

häll i olja. När grytan är varm så fräs den gula hackade löken, vitlöken och chilin tillsammans

med paprikapulver och kummin. Lägg i det stekta köttet, tomatpurén och chilisåsen och rör

ordentligt. Vänd ner den skivade röda paprikan. Häll på vinet och vatten så det täcker och låt

koka till köttet börjar bli mört. Fyll på köttet och låt buljongen

reducera för mer smak. Smaka av med citronsaft, strösocker, salt och peppar för att

balansera. Red av med maizena. Vänd ner köttet och den kokta tärnade potatisen. Servera

med cremé fraiche och bröd.

 

För extra krydda på gulaschen:

Tillsätt kärnorna efter röda Chilin och tillsätt Rose peppar till den och smaka av!