Koka upp vätskan med vanilj och socker. Häll över chokladen och vänd ner äggulan. Smaksätt
och sila.
Häll upp i portionsformar och grädda i 90 grader ca 30 minuter.
Efter att formarna svalnat, strö råsocker på och bränn med brulébrännare.
Bakad Choklad (13 st)!
100 g mörk choklad
100 g smör
110 g hela ägg
20 g äggula
80 g florsocker
54 g vetemjöl
15 g kakao
Salt
Smält chokladen och smöret i en bunke över ett vattenbad eller i en gryta direkt på spisen på låg
värme. Vispa äggen och florsockret fluffigt. Vänd ner äggsockret i bunken med chokladen och smöret och rör ut. Sikta ner vetemjöl och kakaon och blanda runt. Smaka av med ev lite salt för att förhöja chokladsmaken ännu mera. Lägg i spritspåse och spritsa i valfri smörade formar.
Baka i ugnen på 200 grader i 5 min så den inte dallrar eller rinner ut när man tar loss formen.
Recept från Eriksberg Vilt och Natur!
Chokladjord (2 liter)!
250 g strösocker
250 g mandelmjöl
150 g vetemjöl
100 g kakao
5 g salt
125 g smält smör
Blanda alla de torra ingredienserna. Blanda sedan i det smälta smöret. Lägg ut på smörpapper och
torka i ugn på 150 grader i ca 15 minuter.
Servera som underlag till glass!
Socker munkar!
Fördeg:
115 g Vatten
20 gram jäst
185 g vetemjöl
60 g vit sirap
1 st ägg
2 g salt
2 g bakpulver
1,5 g hjortronssalt
250 g vetemjöl
Olja för fritering
Strösocker för att rulla i
Blanda vatten, jäst och vetemjöl till en fördeg i en bunke, låt sedan vila i bunken under handduk ca
45 minuter. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda allt till med en slät deg. Dela upp de i lämpliga bitar (8 g) och rulla dem. Låt jäsa till bubbel storlek. Fritera dem i 180 grader och rulla dem sedan i strösocker.
Degen kan frysas. Antigen hela degen som den är eller färdig rullade bitar.