1 kapsel/matsked Äpple Bakardirom, eller någon annan sprit
1 dl äpplemust
1 tsk äppelbalsamvinäger
1 tsk äppelcidervinäger
½ tsk salt
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll upp vispgrädden, mjölken, sockret, vaniljen och glykosen i en gryta och låt det hela koka upp. Mät upp mjölkchokladen i en bunke och häll 1/3 av
gräddmjölken över chokladen och vispa runt så chokladen smälter. Häll tillbaka allt i grytan igen.
Lägg ner de mjuka gelatinbladen och häll i några cl av valfri sprit och äppelmusten. Smaksätt med
äppelbalsamvinäger, äppelcidervinäger och salt. Skulle det mot förmodan spricka eller se lite
”sprucket ut” så mixa med en stavmixer så blir den slät. Sila. Låt svalna. Kör i glassmaskin.
Recept från Eriksberg Vilt och Natur!
Karamellglass:
600 g socker till karamell
1000 g vispgrädde
2000 g standardmjölk
1 st vaniljstång
400 g strösocker
180 g äggula
7 st gelatinblad (blötlagda)
4 g salt
Koka 600 g socker med 600 g vatten till mörk karamell. Släck det med grädden och mjölken.
Lägg i den delade vaniljstången och låt koka upp.
Vispa äggulan och sockret fluffigt. Slå den varma blandingen över och vispa ihop. Lägg i gelatinbladen. Häll tillbaka i kastrullen och kör till 84 grader kyl net. Sila. Kör i glassmaskin.
Recept från Eriksberg Vilt och Natur!
Körsbärssorbet!
1 gelatinblad
4 dl Körsbärspuré
1,2 dl strösocker
1,2 dl mousserade vin ( vilket som helst)
Ca 1 tsk citronsaft
1 msk glykos (glykos sirap)
1 kapsel/matsked absolut volka vanilj
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka körsbärspuré, Strösocker, vinet, glykos och citronsaft.
Tillsätt gelatinet och ev några droppar med sprit. Smaka av. Kyl ner. Kör i glassmaskin.
Om ni inte tycker om körsbär så kan ni använda fläderpuré istället,
men då får ni byta ut absolut vanilj mot citron volka/Likör.