För klara soppor!
1 l reducerad buljong beroende på soppa
3 dl vitt vin
Ev. Vatten för att dryga ut
Smak
Ev. Salt, peppar, sötma , syra.
Koka buljongen/buljongerna med vinet ca 10 minuter. Smaka av. Sila genom en finmaskig sil
eller kaffefilter.
För avredda och purésoppor!
1 l reducerad ljus buljong beroende på soppa
3 dl vitt vin
5 dl grädde/mjölk
Ev. Vatten för att dryga ut
Smak
Salt, peppar, sötma, syra
Maizena för redning vid behov.
Blomkålspuré soppa!
6 dl Kyckling fond
3 dl vitt vin torrt fråga systembolaget vilket
3 dl grädde
1 dl blomkålspuré
salt, peppar, sötma,syra
maizena för redning vid behov
smaka av om ni vill ha mer krydda!
Annars koka till en soppa!
Recept Eriksberg vilt och Natur!
Bouillbaisse soppa!
Ca 100 g gul lök
Ca 20 g Vitlök
Ca 40 g fänkål
1 g saffran
1 krm timjan
1 tsk paprikapulver
2 st dillstjälkar
Ca 20 g tomatpuré
Ca 200 g krossad tomat
Ca 3 dl vitt vin (osäkra på vilket vin som skall användas fråga systembolaget)
Ca 5 dl fiskbuljong (fond)
Ca 5 dl Skaldjursbuljong fond
Ca 2 dl kycklingbuljong (fond)
Salt, peppar, sötma, syra
Rapsolja
Blandad fisk
Blandad skaldjur
Häll olja i en gryta. Lägg ner de hackade grönsakerna i den varma oljan och låt grönsakerna
fräsa tillsammans med kryddorna och tomatpurén. Tillsätt de krossade tomaterna, vinet och
buljongerna och låt koka ca 30 minuter. Lyft upp dillstjälkarna eller sila.
Lägg i valfri fisk och skaldjur, Smaka av.
Den skall vara grämig.
För den syrliga delen använder jag mig an citronsaft.
Och jag använder grädde i den också.
Gulasch soppa!
Ca 500g Valfritt kött(gärna fransyska, Högrev)
Rapsolja
Ca 200g gullök
Ca 40 g Vitlök
Ca 4 msk paprikapulver
Ca 1 tsk kummin
1-2 Röd chili
Ca 100 g tomatpuré
Ca 1 dl chilisås
5 dl rött vin
Vatten så det täcker
Röd paprik
Citronsaft
Strösocker
Ev Extra reducerad köttbuljong för kraftigare smak och dryga ut
Salt,peppar
Maizena
Ca 200 g Kokt kall Potatis i Tärningar
Rose peppar
Skär köttet i tärningar. Salta köttet ordentligt. Häll olja i en stekpanna och när pannan är
riktigt varmt så steker man köttet rejält så den får färg. Ställ åt sidan. Värm på grytan och
häll i olja. När grytan är varm så fräs den gula hackade löken, vitlöken och chilin tillsammans
med paprikapulver och kummin. Lägg i det stekta köttet, tomatpurén och chilisåsen och rör
ordentligt. Vänd ner den skivade röda paprikan. Häll på vinet och vatten så det täcker och låt
koka till köttet börjar bli mört. Fyll på köttet och låt buljongen
reducera för mer smak. Smaka av med citronsaft, strösocker, salt och peppar för att
balansera. Red av med maizena. Vänd ner köttet och den kokta tärnade potatisen. Servera
med cremé fraiche och bröd.
För extra krydda på gulaschen:
Tillsätt kärnorna efter röda Chilin och tillsätt Rose peppar till den och smaka av!
Recept Eriksberg vilt och Natur!